ЛЕЧЕНИЕ И СПА

Павел баня е най добрият Националният курорт на Балкански полуостров и център за рехабилитация и възстановяване на заболявания и страдания на опорно-двигателната система. Лечението в Павел баня се провежда предимно в СПА и балнеохотел Маркони, балнеохотелите и хотели Севтополис и Калифорния, в комплекси на ПРО – ЕАД, санаториуми, както и в рехабилитационен център – санаториум за рехабилитация Милениум Павел баня.

Цялостния лечебен процес на гостите на хотел Кавръкови се осъществява в близката, отстояща на 10 метра балнеоцентър”Маркони” с минерална вода, съвременна апаратура, световно призната методика и класен лекарски екип.

5/5

Л Е Ч Е Б Н И П Р О Ц Е Д У Р И в балнеоцентър "МАРКОНИ"
които могат да ползват гостите отседнали в хотел Кавръкови:

 • Закрит басейн с минерална вода – 35 градуса.
 • Тангентор и подводна екстензия.
 • Физиотерапия,инфрачервена кабина.
 • Механотерапия, антицелулитна терапия.
 • Лечебна физкултура, фитнес, тенис.
 • Парафино и калолечение.
 • Масаж , масаж с шоколад, вино или с пчелен мед.
 • Хидрогалванична, вихрова, перлена вана – солариум,  иглотерапия, козметика и др.

Нови уникални услуги от БалнеоХотел Маркони

БалнеоХотел Маркони страртира нови услуги за терапия на тялото. Масажите са специални и имат доста екзотични имена.

 • ЕвърГриийн
 • Шоколадова еуфория
 • Винен еликсир
 • Антицелулитна терапия.

Допълнителна Информация

Балнеология

 • Хидро-термалните извори в Павел баня са девет. Седем от тях са с температура от 50-61 градуса C, ниско минерализирани, слабо алкални. Два са с нерадонови води, което допринася за индивидуализиране в лечението на пациентите.
 • СПА-курортът е утвърден , като лечебно рехабилитационен център за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, ортопедо-травматологични, увреди на централната и периферната нервна система.
 • С най-висока ефективност в рехабилитацията са вертебралните заболявания /дискови хернии и др. увреди на междупрешления диск, радикулопатии, спондиололистеза, спондилартроза.
 • Успешно се възстановяват и болни след травматични увреди, бавно заздравяващи костни фрактури, както и след оперативни интервенции на гръбначния мозък. Отличен е резултатът и при лечение на възпалителни заболявания на периферната нервна система /неврити, плексити, невралгии/, също и при някой хронични геникологични заболявания.

Състав и характеристики на водата от изворите в Павел баня

Противопоказания:

 • Съдови поражения на главния мозък /слединсултни състояния/.
 • Епилепсия, Туберколоза, Анемии, Цирози, Тежък диабет, Кръоизливи и др.
 • Сърдечно – съдови заболявания в декомпенсация и др.

Балнеология, СПА или Уелнес

Възможностите за развитие на специализирани проекти в този сегмент са най-общо в две посоки в зависимост от целите на туристите. Балнеологията е ориентирана към терапията, профилактиката и предпазването от заболявания, докато целта на СПА и уелнес услугите е осигуряването на възможности за почивка от стреса и напрежението. В първия случай се лекуват пациенти, във втория – почиват туристи. При уелнес услугите към СПА съоръженията и процедурите се добавят и здравословно хранене и спорт.

За балнеологията е задължително и наличието на природен ресурс – минерална вода или кал например. Центровете по балнеология трябва да отговарят на определени стандарти за големина, оборудване и специалисти и се контролират от Министерството на здравеопазването.

Строги изисквания за СПА центровете няма. Няма и задължение за наличието на лечебен ресурс, като минерална вода например. Все пак технолозите и консултантите на СПА проектите следват определени практики. Има няколко основни неща, около които се изгражда и надгражда СПА центърът. Едно от тях са двата типа сауни – сухи и мокри, върху които могат да се разработят различни техни разновидности – финландска, руска, билкова и т.н. Задължително в СПА центровете трябва да има спортна зона с фитнес и басейн, зона за почивка и кабинети за процедури.

Речник:

 • Балнеология – Предлага лечебни процедури с минерален ресурс – води или кал, за терапия или профилактика на заболявания в санаториум или балнехотел под контрола на Министерство на здравеопазването.
 • СПА – Наличието на процедури с вода е задължително, но не е задължително тя да е минерална. Целта е пълноценна почивка и предпазване на здравето.
 • Уелнес – Луксозният вариант на СПА туризма. Освен на здравословни и климатични процедури се цели и осигуряването на здравословен начин на живот

Какво трябва да знаем за сауната и инфрачервената кабина?

С А У Н А Т А В БАЛНЕОХОТЕЛ ДИАНАМАР

Какъв е ефекта от нея. Топи ли наистина мазнини? Не е ли опасна? Ето отговорите :

Каква продължителност?

Тук нещата са индивидуални, но все пак може да започнете с кратки серии от 3-4 минути. Постепенно увеличавайте продължителноста. Без проблем може да стигате до 60-90 мин.

Колко често?

При добро здраве може да посещавате сауната всеки ден. Но имайте предвид че сауната ще изсуши кожата Ви – може да се наложи употребата на овлажняващ лосион след процедурата.

Каква влажност?

Влажността на въздуха може да се регулира – сипвайки вода върху камъните в сауната. Никога не стойте в сауната при прекалено сух въздух – това може да увреди дихателната Ви система. При по-висока влажност се наблюдава по-обилно потене.

Каква температура?

Температурата в сауната обикновено е между 70 и 100 градуса по Целзий. Този показател е индивидуален. Започнете с по ниски стойности – 80 градуса – докато намерите оптималната за Вас температура.

Не е ли опасно?

Ако сте здрав и при разумна употреба – сауната се счита за безопасна. Стига разбира се да не се стремите да поставяте рекорди. Ако все пак имате притеснения – консултирайте се с лекар.

Подходяща ли е за всеки?

Като правило всеки може да посещава сауната, НО при употреба на алкохол, наркотици или при ниско кръвно следва да се обърне по-специално внимание тъй като при тези случай ефекта от сауната е по-силен.

Може ли да се комбинира със спорт?

ДА!!! Без проблем може да релаксирате в сауната след тежка тренировка в залата. Все пак е препоръчително да приемете известно количество течности, тъй като самата тренировка е обезводнила тялото и при непосредствено влизане в сауната може да се получи прекомерно обезводняване. Също така при наличие на мускулна травма (която е препоръчително да се третира със студено) не е желателно да влизате в сауната.

Какъв е ефекта?

 • Кръвно налягане – сауната понижава кръвното налягане. Хора с ниско кръвно налягане трябва да са изключително внимателни преди да посещават сауна. Предварително се консултирайте с личният си лекар.
 • Подобрява се тонуса и жизненоста на тялото.
 • Алкохолно питие в сауната? Това не е добра идея. В комбинация със сауната ще получите много ниско кръвно което не е желателно.
 • Подобрява имунната система.
 • Топене на мазнини? Отговорът е – НЕ!! След сауна наистина сте по-леки, но това се дължи на загубата на течности, а не на загуба на мазнини. Не се залъгвайте от примера на много атлети които ползват сауната за да „влязат” в по-долна категория. Това е така защото те имат нужда да свалят определено тегло за кратък период от време (обикновено докато трае официалното мерене на кантара). След това тези килограми се връщат веднага с приема на течности.
 • Сауната помага на тялото да се поти и по този начин чрез потта се отделят токсини. Вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черният дроб.
 • Отпуска мускулите като подпомага автономната нервна система, която контролира мускулното разтягане, а също така потенето, кръвното налягане и храносмилането. Чрез загряването на тялото се подобряват тези функции. 
 • В конкретни случаи сауната има сходен ефект с упражненията в залата, но без да се изразходва толкова енергия. По-добра оксидация на тъканите, намалява кръвното налягане, спомага за по-добра еластичност на артериите. 
 • Подходяща е за сърдечносъдова релаксация. 
 • Нагряването на тялото измества кръвта навън към кожата (за да разсее топлината), по този начин се получава своеобразна профилактика на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението.
 •  Високата температура помага на тялото да унищожава различните видове бактерии, вируси и паразити. Много хора имат ниска телесна температура и по-този начин не могат ефикасно да се „борят” с различните хронични инфекции. Проблеми могат да възникнат на следните места: синусите, очите, ушите, гърлото и червата. 
 • Минус е че сауната може да бъде опасна за хора които не издържат на висока температура особено такива със сърдечни проблеми или такива чиито нервна система е увредена от излагане на токсични материали.

Как да я правим?

 1. Хигиена – преди сауната вземете душ. Никога не влизайте с дрехи или джапанки в сауната (единствено може да ползвате кърпа ако се чувствате дискомфортно без дрехи). 
 2. Изберете си място в сауната (на горните редове е по-топло). За препоръчване да ползвате кърпа на която да седнете. 
 3. Отпуснете се и оставете топлината да проникне в тялото и спорите на кожата Ви да се отворят. 
 4. Може да сипете вода върху камъните на печката. Това ще увеличи влажността на въздуха и ще създаде усещане за по-висока температура в помещението. 
 5. Може да излезете от сауната и да починете няколко минути в стаята за релакс(по този начин може да направите няколко серии с кратки почивки). 
 6. Винаги след сауна вземайте душ (за да отмиете потта) и дайте на тялото 15 мин за почивка (може в стаята за релакс) – никога не се връщайте веднага към нормалното си ежедневие без тялото да е възстановено. 
 7. Удачно е сауна да се прави сутрин или вечер преди лягане (тогава тялото е спокойно) 
 8. Преди да ползвате сауна задължително се консултирайте с лекар. 
 9. Бременни жени и деца под 7 години да избягват сауната. 
 10. Ако не сте сигурни как тялото Ви ще реагира на сауната – винаги започвайте с кратки серии от приблизително 5-6 мин.

Безопасност

При ползването на сауна/инфрачервена кабина е силно желателно до вас да има придружител или приятел. При ползване на сауна/инфрачервена кабина от хора които са употребили наркотици може да се наблюдава повторен ефект (по-слаб или същият като този когато сте взели наркотика ) по време на сеанса. В такива ситуации винаги посещавайте сауната с придружител.

Инфрачервена кабина

Тя е подобна на сауната, но разликата тук е, че помещението не се затопля чрез камъни и печка, а посредством инфрачервени лъчи.

 • Плюс е че обекта се нагрява чрез лъчение тоест без да се увеличава температурата на въздуха около обекта.
 • Температурата на въздуха в кабината е сравнително по-ниска от тази в обикновените сауни, но тялото се поти обилно.
 • Само 20% от лъчението нагрява въздуха, а другите 80% се използват за да загряват тялото на човека.
 • Лъчението прониква на 5- 8 см вътре в тялото.
 • Кабината загрява много по-бързо от традиционната сауна.
 • Тялото се поти по-бързо и при по-ниски температури отколкото в сауна.
 • Това е по-удачният вариант за хора със сърдечни проблеми.
 • Топлината от инфрачервените кабини е изключително полезна за хора страдащи от акне, екземи, алергии, целулит – потенето премахва мъртвия слой клетки и подобрява тонуса и еластичноста на кожата.
 • За разлика от традиционната сауна тука няма вероятност за разпространение на бактерии ( в кабината въздухът не е влажен както в сауната).

Независимо дали ще изберете сауна или инфрачервена кабина – не пропускайте един от важните моменти, а именно добрата компания която ще Ви осигури една приятна атмосфера.

 

Тази статия има за цел само да достави информация по темата, не и да влияе върху избора на потребителите. Преди да започнете да посещавате сауна/инфрачервена кабина задължително се консултирайте с лекар и се придържайте към неговия съвет.