ПОЛЕЗНО

Шипченският манастир “Св. Николай” се извисява над град Шипка в полите на централна Стара планина. Манастирът е построен в памет на руските войници и български опълченци, загинали през освободителната Руско-турска война от 1877-1878г. Строежът е започнат 1885г. и тържествено открита на 28 септември 1902г с официална церемония, в която участват Руски генерали и други офицялни гости. 

Църквата е стенописвана два пъти. Представлява истински архитектурен шедовър, построен в традиционния стил на руските катедрали от 17в. Храмът, обявен за паметник на културата, блести отдалеч с многоцветната си мозаечна украса и позлатени куполи. Има един централен купол и четири по-малки с позлатени луковици и кръстове. До западната му фасада е долепена 53-метрова камбанария със 17 камбани, като най-голямата тежи близо 12т. В черквата посетителите могат да видят 24 мраморни плочи с имената на руските воини и български опълченци, дали живота си при боевете на връх Шипка и край гр. Казанлък. Костните останки на загиналите лежат в 17 каменни саркофага в костницата на църквата.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ОКОЛО СЕМЕЕН ХОТЕЛ КАВРЪКОВИ и ПАВЕЛ БАНЯ

ИСТОРИЧЕСКИ

 1. Храм паметник Шипка и вр.Шипка-13 км.
 2. Тракийската гробница”Косматка” със златната маска на СЕВТ трети-12 км.
 3. Тракийската гробница в Казанлък-22 км.
 4. Къщата мезей на Христо Ботев-Калофер 22 км, на Левски-Карлов 35км,Вазов-Сопот 37км.

ПРИРОДНИ

 1. Райското и Кадемлийското пръскало в Стара планина.
 2. Кичестия габър- в подножието но Средна гора.

КРАТКИ ЕКСКУРЗИИ

 1. Къща музей на Чудомир – с. Турия – 4 км.
 2. Яз. Копринка-3 км.
 3. Атракционната щраусова ферма-с.Скобелево – 7 км.
 4. Етнографски комплекс ДАМАСЦЕНА – с.Скобелево.
 5. Екопътека “Бялата река” – Стара планина при Калофер.
 6. х.Незабравка 1600 м н.в.на билото на Стара планина – с лифт от гр.Сопот – 35 км.
 7. Етнографски музей Етъра – 50 км.

Видео Ревю на Хотела

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Община Павел Баня

Комплекс АСО

За павел баня

Малкият китен курорт Павел Баня дължи своята известност на минералните си извори и балнеолечебни процедури. Комбинацията от лековити минерални води, мек климат и разположението му в географския център на страната, предлага на гостите на курорта уникални преживявания. Градът е сгушен между Стара Планина и Средна гора, сред живописната Розова долина, известна още и като долината на Тракийските царе. Курортът е леснодостъпен от всички отправни точки, на около два часа път. Намира се на железопътната линия и шосейна магистрала София – Бургас.

Туристически забележителности

 • Паметник на Цанко Минков Комитата(1856-1944) – най- младия четник от Ботевата чета, оцелял от множеството боеве и починал на 90 години в родния си край- Павел баня.
 • Паметник на известния оперен певец Тодор Русев Мазаров(1905-1975г), който с великолепното си белканто разнася славата на българското певческо изкуство по света.
 • Бряста – дърворезбата.
 • Родна къща – музей на “Чудомир”- възстановена 1990година Димитър Христов Чорбаджийски – ЧУДОMИР. Завършил Художествената академия в София и започнал творческият си път, като карикатурист в столичният печат, след Първата световна война той се завръща в родния си край и се установява в Казанлък, където организира и първата си самостоятелна изложба. Учител, читалищен и музеен деятел, фолклорист, редактор, той като че ли се отдалечава от изобразителното изкуство.
 • Зала “Нашенци” – постоянна експозиция.
 • В работещата дестилерия “Дамасцена”, всеки посетител може да наблюдава производството на етерични масла, както по съвременни технологии, така и по начина на производство от преди 300 години.Заедно с това може да тества различните видове етерични масла, да се запознае с тяхното предназначение, да разгледа музейната експозиция от производство и съхранение на розово масло, както и етнографската от традиционни старинни занаяти, характерни за този край. Може да се разходи и почине сред красивите насаждения от декоративни рози, разположени в двора на чифлика.
 • Щраусовото ранчо “Четири сезона” се намира в с. Скобелево, община Павел баня. Идеята на собствениците – Иво, Ани и Веселин Вълеви, се е родила преди 2 години и половина. В момента те отглеждат осем щраусови семейства според изискванията на европейските стандарти. По данни екзотичните пернати достигат до 150 кг живо тегло, от което могат да се изкарат 60 кг чисто месо – филе. Женските снасят от 40 до 100 яйца на сезон с тегло от 1650 до 1800 грама всяко едно. И тъй като щраусовата ферма е единствената в областта, единствените щраусови специалитети могат да се опитат в щраусовото ранчо “Четири сезона”.

Национален парк “Централен балкан”

 • Разположен е на площ от 716 кв/км в сърцето на България в централна Стара планина и обхваща вековни гори, прорязан е от шеметни водопади и дълбоки каньони, просторни билни пасища и низ от сурови върхове, сред които е и най- високия в Стара планина – вр. Ботев. Той е един от трите национални парка ( втори по големина). Сред величествени пейзажи Националния парк опазва първични местообитания на редки и застрашени видове и съобщества, саморегулиращи се екосистеми, притежаващи изключително биологично разнообразие със световно значение за науката и културата. Девет строги резервата: Боатин, Царичина, Козя стена, Стенето, Северен Джендем, Пеещи скали, Соколна, Джендема, Стара река, заемат една трета от площа му. Национален парк “Централен балкан” е една от най- ценните и най-големи европейски защитени територии.

Какво трябва да знаем за сауната и инфрачервената кабина?

С А У Н А Т А

Какъв е ефекта от нея. Топи ли наистина мазнини? Не е ли опасна? Ето отговорите :

Каква продължителност?

Тук нещата са индивидуални, но все пак може да започнете с кратки серии от 3-4 минути. Постепенно увеличавайте продължителноста. Без проблем може да стигате до 60-90 мин.

Колко често?

При добро здраве може да посещавате сауната всеки ден. Но имайте предвид че сауната ще изсуши кожата Ви – може да се наложи употребата на овлажняващ лосион след процедурата.

Каква влажност?

Влажността на въздуха може да се регулира – сипвайки вода върху камъните в сауната. Никога не стойте в сауната при прекалено сух въздух – това може да увреди дихателната Ви система. При по-висока влажност се наблюдава по-обилно потене.

Каква температура?

Температурата в сауната обикновено е между 70 и 100 градуса по Целзий. Този показател е индивидуален. Започнете с по ниски стойности – 80 градуса – докато намерите оптималната за Вас температура.

Не е ли опасно?

Ако сте здрав и при разумна употреба – сауната се счита за безопасна. Стига разбира се да не се стремите да поставяте рекорди. Ако все пак имате притеснения – консултирайте се с лекар.

Подходяща ли е за всеки?

Като правило всеки може да посещава сауната, НО при употреба на алкохол, наркотици или при ниско кръвно следва да се обърне по-специално внимание тъй като при тези случай ефекта от сауната е по-силен.

Може ли да се комбинира със спорт?

ДА!!! Без проблем може да релаксирате в сауната след тежка тренировка в залата. Все пак е препоръчително да приемете известно количество течности, тъй като самата тренировка е обезводнила тялото и при непосредствено влизане в сауната може да се получи прекомерно обезводняване. Също така при наличие на мускулна травма (която е препоръчително да се третира със студено) не е желателно да влизате в сауната.

Какъв е ефекта?

 • Кръвно налягане – сауната понижава кръвното налягане. Хора с ниско кръвно налягане трябва да са изключително внимателни преди да посещават сауна. Предварително се консултирайте с личният си лекар.
 • Подобрява се тонуса и жизненоста на тялото.
 • Алкохолно питие в сауната? Това не е добра идея. В комбинация със сауната ще получите много ниско кръвно което не е желателно.
 • Подобрява имунната система.
 • Топене на мазнини? Отговорът е – НЕ!! След сауна наистина сте по-леки, но това се дължи на загубата на течности, а не на загуба на мазнини. Не се залъгвайте от примера на много атлети които ползват сауната за да „влязат” в по-долна категория. Това е така защото те имат нужда да свалят определено тегло за кратък период от време (обикновено докато трае официалното мерене на кантара). След това тези килограми се връщат веднага с приема на течности.
 • Сауната помага на тялото да се поти и по този начин чрез потта се отделят токсини. Вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черният дроб.
 • Отпуска мускулите като подпомага автономната нервна система, която контролира мускулното разтягане, а също така потенето, кръвното налягане и храносмилането. Чрез загряването на тялото се подобряват тези функции. 
 • В конкретни случаи сауната има сходен ефект с упражненията в залата, но без да се изразходва толкова енергия. По-добра оксидация на тъканите, намалява кръвното налягане, спомага за по-добра еластичност на артериите. 
 • Подходяща е за сърдечносъдова релаксация. 
 • Нагряването на тялото измества кръвта навън към кожата (за да разсее топлината), по този начин се получава своеобразна профилактика на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението.
 •  Високата температура помага на тялото да унищожава различните видове бактерии, вируси и паразити. Много хора имат ниска телесна температура и по-този начин не могат ефикасно да се „борят” с различните хронични инфекции. Проблеми могат да възникнат на следните места: синусите, очите, ушите, гърлото и червата. 
 • Минус е че сауната може да бъде опасна за хора които не издържат на висока температура особено такива със сърдечни проблеми или такива чиито нервна система е увредена от излагане на токсични материали.

Как да я правим?

 1. Хигиена – преди сауната вземете душ. Никога не влизайте с дрехи или джапанки в сауната (единствено може да ползвате кърпа ако се чувствате дискомфортно без дрехи). 
 2. Изберете си място в сауната (на горните редове е по-топло). За препоръчване да ползвате кърпа на която да седнете. 
 3. Отпуснете се и оставете топлината да проникне в тялото и спорите на кожата Ви да се отворят. 
 4. Може да сипете вода върху камъните на печката. Това ще увеличи влажността на въздуха и ще създаде усещане за по-висока температура в помещението. 
 5. Може да излезете от сауната и да починете няколко минути в стаята за релакс(по този начин може да направите няколко серии с кратки почивки). 
 6. Винаги след сауна вземайте душ (за да отмиете потта) и дайте на тялото 15 мин за почивка (може в стаята за релакс) – никога не се връщайте веднага към нормалното си ежедневие без тялото да е възстановено. 
 7. Удачно е сауна да се прави сутрин или вечер преди лягане (тогава тялото е спокойно) 
 8. Преди да ползвате сауна задължително се консултирайте с лекар. 
 9. Бременни жени и деца под 7 години да избягват сауната. 
 10. Ако не сте сигурни как тялото Ви ще реагира на сауната – винаги започвайте с кратки серии от приблизително 5-6 мин.

Безопасност

При ползването на сауна/инфрачервена кабина е силно желателно до вас да има придружител или приятел. При ползване на сауна/инфрачервена кабина от хора които са употребили наркотици може да се наблюдава повторен ефект (по-слаб или същият като този когато сте взели наркотика ) по време на сеанса. В такива ситуации винаги посещавайте сауната с придружител.

Инфрачервена кабина

Тя е подобна на сауната, но разликата тук е, че помещението не се затопля чрез камъни и печка, а посредством инфрачервени лъчи.

 • Плюс е че обекта се нагрява чрез лъчение тоест без да се увеличава температурата на въздуха около обекта.
 • Температурата на въздуха в кабината е сравнително по-ниска от тази в обикновените сауни, но тялото се поти обилно.
 • Само 20% от лъчението нагрява въздуха, а другите 80% се използват за да загряват тялото на човека.
 • Лъчението прониква на 5- 8 см вътре в тялото.
 • Кабината загрява много по-бързо от традиционната сауна.
 • Тялото се поти по-бързо и при по-ниски температури отколкото в сауна.
 • Това е по-удачният вариант за хора със сърдечни проблеми.
 • Топлината от инфрачервените кабини е изключително полезна за хора страдащи от акне, екземи, алергии, целулит – потенето премахва мъртвия слой клетки и подобрява тонуса и еластичноста на кожата.
 • За разлика от традиционната сауна тука няма вероятност за разпространение на бактерии ( в кабината въздухът не е влажен както в сауната).

Независимо дали ще изберете сауна или инфрачервена кабина – не пропускайте един от важните моменти, а именно добрата компания която ще Ви осигури една приятна атмосфера.

 

Тази статия има за цел само да достави информация по темата, не и да влияе върху избора на потребителите. Преди да започнете да посещавате сауна/инфрачервена кабина задължително се консултирайте с лекар и се придържайте към неговия съвет.