ЗА ПАВЕЛ БАНЯ

ГЕОГРАФСКО РАЗПОЛОЖЕНИЕ И ИНФОРМАЦИЯ

Павел Баня е разположена в централната част на България, между Стара Планина и Средна гора. Насред китната Розова долина, обградена с планини и зелени гори, градът е приблизително географски център на България. Това прави Павел баня леснодостъпен от всички краища на страната. Надморска височина – 400 метра, климатът–умерено континентален.

Курорта е специализиран в лечението и рехабилитацията на страдания на опорно-двигателния апарат. Лечебните процедури се извършват главно в балнеоцентровета на хотел Маркони, Севтополис, Калифорния и Милениум, базата на ПРО-ЕАД, санаториум и медецински център Павел баня.

Павел Баня е възниква като селище непосредствено след Освобождението. Интересът към минералните извори датира още от Древонстта, но едва през 1923г. са построяват топли и хладки бани.

Първото курортно лечебно заведение е откритата през 1951г. курортна поликлиника. Бързото развитие на курорта е съпътствано от откриването на балнеосанаториум през 1965г и нов балнеохотелски комплекс през 1983г.

Днес Павел Баня е динамично развиващ се Спа-курорт, посещава се годишно от над 20 000 туристи от страната и чужбина, които откриват подходящото съчетание от лечение, отдих и почивка

Танцов ансамбъл “Детелини” – гр.Павел Баня, е създаден през 1989г. 

В него танцуват над 150 изпълнители, на възраст от 7 до 18 години, разпределени в четири възрастови групи.

Репертоарът включва над 30 танца от различни етнографски области на България. Това го прави известен не само в родната ни страна, но и зад граница.